Yleistä lukio-opiskelusta
Tervetuloa Savonlinnan lyseon lukion opiskelijaksi!
Tämä kurssiopas on tehty Sinua varten. Tarvitset tätä opasta suunnitellessasi omaa opiskeluohjelmaasi. Tutustu huolella kurssioppaaseen. Oppaassa on yleisiä ohjeita lukio-opiskeluun sekä lyhyt kuvaus jokaisesta Lyseon lukion tarjoamasta kurssista. Tee kurssivalinnat kerralla mahdollisimman sitoviksi koko lukuvuodeksi. Näin varmistat opintojesi sujuvan etenemisen. Panosta opintoihisi heti lukion alusta asti.
Toiminta-ajatus ja arvopainotukset
Savonlinnan lyseon lukion toiminnan tavoitteena on, että lukiolainen saa edellytykset monipuolisten tietojen ja taitojen kehittymiselle sekä kasvaa tavoitteelliseen työskentelyyn. Hän menestyy jatko-opinnoissa ja elämässä ja rakentaa yhteistä hyvää elämää niin lähipiirissään, Suomessa kuin maailmallakin. Tämän tekee mahdolliseksi sekä fyysisesti että psyykkisesti turvallinen kouluympäristö, jossa lukiolainen kokee olevansa osa yhteisöä, jossa jokaista arvostetaan ja kunnioitetaan. Olennaista on, että lukiolainen löytää oman oppimispolkunsa ja että hän kasvaa aktiiviseksi kansalaiseksi niin jatko-opintoihin kuin työelämäänkin.
Lyseolainen tarkoittaa seuraavassa niin opettajia, opiskelijoita kuin muitakin yhteisön jäseniä. Toimintamme periaatteita ovat:
VÄLITTÄMINEN JA HUOLENPITO
Lyseolainen huomioi kaikki yhteisössä työskentelevät käyttäytymällä hyvin ja noudattamalla koulun yhteisiä pelisääntöjä. Lyseolainen pitää huolta omasta hyvinvoinnistaan ja huolehtii myös opiskeluympäristön viihtyvyydestä ja siisteydestä. Lyseolainen voi luottaa työnsä ja oman työpanoksensa arvostamiseen.
YSTÄVÄLLISYYS
Lyseolainen kohtaa jokaisen yhteisössä työskentelevän ystävällisesti ja on avoin, kunnioittava sekä vieraanvarainen yhteistyökumppaneita ja vierailijoita kohtaan.
YHDESSÄ TEKEMINEN
Lyseolainen on yhteistyökykyinen ja kannustava toisia ihmisiä kohtaan. Toisten mielipiteitä kuunnellaan ja arvostetaan eikä ketään jätetä yksin! Yhteistyö koetaan voimavarana ja rikkautena.
OPPIMINEN JA ITSENSÄ KEHITTÄMINEN
Lyseolaisella on halu oppia ja kehittyä ja omaa oppimista edistetään kokeilemalla erilaisia oppimistekniikoita. Lyseolainen oppii muuallakin kuin koulussa. Lyseossa oppiminen ei ole vain opiskelijan etuoikeus, vaan yhteisössä jokainen oppii sekä tietoja että taitoja, ja myös yhteisö oppii. Itsensä kehittäminen nähdään mahdollisuutena ja sen eteen ollaan valmiita tekemään töitä ja ponnistelemaan. Opettaja lisäkouluttautuu, ja se tehdään mahdolliseksi.
ROHKEUS
Lyseolaisella on ennakkoluuloton asenne uusia ihmisiä ja asioita kohtaan. Lyseolainen ei pelkää uusia haasteita tai epäonnistumista, vaan kokeilee rohkeasti. Lyseolainen uskaltaa olla oma aito itsensä. On myös lupa mokata!
SINNIKKYYS JA TAVOITTEELLISUUS
Lyseolaisella on hyvä työmoraali ja se tarkoittaa määrätietoista ja tavoitteellista työskentelyä sekä vastoinkäymisten sietämistä. Oppitunneilla työskennellään ahkerasti, läksyt tehdään huolellisesti ja kokeisiin valmistaudutaan hyvin. Lyseolainen ei vähättele omaa tekemistään vaan arvostaa työtään, itseään ja muita.
Opiskeluohjeita
Opiskelussa tarvitaan ammattitaitoa eli opiskelutekniikkaa. Lukio-opinnoissa siihen kuuluvat ainakin seuraavat asiat:
- Määrätietoisuus ja tavoitteiden asettelu
- Omaehtoisuus, itsenäisyys ja
vastuullisuus - Älyllinen uteliaisuus, halu tietää
ja osata - Pitkäjänteinen työskentely
Lukiossa käsitellään laajoja asiakokonaisuuksia. Tehtäviä on paljon, samoin kokeisiin luettavaa. Itsenäisen työn ja oman vastuun osuus kasvaa koko ajan.
Seuraavat opiskeluvinkit auttavat Sinua menestymään lukio-opinnoissa:
- Hyödynnä oppitunnit tehokkaasti: kuuntele, tee muistiinpanoja, harjoittele, osallistu, väitä vastaan, kysy! Mahdolliset oppikirjat ovat vain opiskelun runko, opi käyttämään myös muita tietolähteitä.
- Tee kotitehtävät joka päivä! Opettele itsellesi sopivin mieleen painamismenetelmä. Kotitehtävien päivittäinen tekeminen on paras tapa valmistautua kurssikokeisiin!
- Vältä aiheettomia poissaoloja ja tunneilta myöhästymistä!
- Huolehdi terveydestäsi! Fyysinen kunto ja terveelliset elämäntavat luovat opiskelusi perustan.
- Ota aina epäselvyyksien tai vaikeuksien ilmetessä yhteys opettajaasi, ryhmänohjaajaasi, opinto-ohjaajaan, koulusihteeriin, apulaisrehtoriin tai rehtoriin. He auttavat ja opastavat Sinua mielellään!
Erityisen tärkeää opintojesi kannalta on myös koko ryhmän sekä koko koulun myönteinen ja aktiivinen henki – meidän koulu, meidän ryhmä! Toisten auttaminen ja toisten mielipiteiden kunnioittaminen, työrauha sekä sopivasti hauskan pitäminen luovat lukioomme oikean hengen.

Uusi viihtyisä ja remontoitu sisäpiha.