Lukio-opiskeluun liittyvää sanastoa
LUOKATTOMUUS
Luokattomuus mahdollistaa yksilöllisen etenemisen opinnoissa ja monipuolistaa valintoja. Luokattomuus tarkoittaa mm. sitä, että voit edetä opinnoissasi omaa tahtiasi ja suorittaa lukion 2-4 vuodessa. Luokattomassa lukiossa ei ole kiinteitä opetusryhmiä, vaan ne vaihtuvat jaksoittain opiskelijan kurssivalintojen mukaan.
KURSSI
Lukion oppiaineet on jaettu kursseihin. Kurssin laajuus on 38 tuntia ja siihen sisältyvät sekä opetus että kaikki tehtävät työt ja kokeet. Yksi kurssi opiskellaan yleensä yhdessä jaksossa.
KURSSITARJOTIN
Kaikki koulussa lukuvuoden aikana opetettavat kurssit on merkitty jaksoittain kurssitarjottimeen. Kurssit suositellaan suoritettavaksi numerojärjestyksessä, ellei toisin mainita kurssisisältöjen yhteydessä.
PALKKI
Kurssitarjottimen vaakarivit muodostavat palkkeja, joita Lyseossa on kuusi. Samassa palkissa olevat kurssit opetetaan samaan aikaan, eri luokissa. Opetusaika selviää kiertotuntikaaviosta.
KIERTOTUNTIKAAVIO
Kiertotuntikaavio kertoo, milloin mikäkin oppitunti pidetään. Sijoittamalla palkeittain valitsemansa oppiaineiden kurssit tuntikaavioon syntyy opiskelijan viikoittainen lukujärjestys.
OPPITUNTI
Lyseon lukion oppitunti koostuu 2 x 45 min opetustuokioista. Opetustuokioita on viikossa kolme.
JAKSO
Lukuvuosi on jaettu 6 jaksoon. Yksi jakso kestää noin 6 viikkoa. Lukujärjestyksesi vaihtuu aina jakson vaihtuessa, joten vuoden aikana sinulla on kuusi erilaista lukujärjestystä. Kokeet pidetään jakson aikana oppituntien yhteydessä.
PERUSRYHMÄ
Opiskelijat jaetaan vuosikursseittain perusryhmiin. Ensimmäisen vuoden opiskelijat on jaettu perusryhmiin esim. LL20a, LL20b, LL20c, LL20d ja LL20e.
RYHMÄNOHJAAJA
Opettaja, joka toimii oman perusryhmänsä lähiohjaajana. Ryhmäohjaaja seuraa oman ryhmänsä opintomenestystä ja seuraa poissaoloja.
RYHMÄNOHJAUSTUOKIO (RO-TUOKIO)
Jokainen perusryhmä kokoontuu kerran viikossa torstaisin klo 12.00 yhteen ryhmänohjaajansa johdolla. RO-tuokio on pakollinen kaikille opiskelijoille ja se on osa OP01-kurssia, joka jatkuu läpi lukio-opintojen.
PROJEKTIVIIKKO
Projektiviikon aikana opiskelija osallistuu johonkin lukion tarjoamaan projektiin. Projektista saa lukion teemaopintoihin kuuluvan syventävän kurssin. Viikon aikana on mahdollista suorittaa avoimen amk:n opintoja tai osallistua kansainväliselle opintomatkalle. Tarjolla on myös eri oppiaineita yhdistäviä opintoja.
WILMA
Lyseon lukion hallinto-ohjelmaan integroitu www-liittymä, jonka kautta opiskelijat voivat mm. tehdä omat jaksottaiset kurssivalintansa kurssitarjottimesta. Lisäksi opiskelija näkee Wilman kautta työjärjestyksensä, kurssisuorituksensa sekä poissaolonsa. Opiskelijat saavat ohjelman kautta myös opettajien ja ryhmänohjaajien tiedotteita. Ne opiskelijat, jotka eivät ole aikaisemmin käyttäneet Wilmaa opastetaan sen käyttöön ensi tilassa.
OnEdu SÄHKÖINEN OPPIMISYMPÄRISTÖ
Lyseon lukiolla on käytössä OnEdu -sähköinen oppimisympäristö. Pääsy oppimisympäristöön on koulun kotisivun yläreunassa tai Wilman linkkilistan kautta. Kirjautumiseen tarvitaan Wilma-tunnukset. Sieltä löytyy opettajien tekemiä materiaaleja ja linkkejä opetusmateriaaliin. Asiaan koulutetaan syksyllä OPO-tuntien yhteydessä.
Savonlinnan lyseon lukioLyseolaisen opas (LOPS2016)2.6.2014